دارک وب یا منطقه ممنوعه وب چیست؟

شاید جالب باشد بدانید که دنیای وب و اینترنتی همان چیزهایی که ما با یک سرچ به آنها دست می یابیم نیست و چیزی فراتر از وب است یعنی “وب تاریک”.

وب تاریک به معنای فضایی است که در دنیای نت مخفی شده است. در واقع تاریکی های دنیای نت است. به عنوان مثال یک کوه یخ را در نظر بگیرید که در اقیانوس واقع شده است. قسمتی از این کوه یخ، از آب خارج است. این همان قسمتی است که ما با یک سرچ ساده به آن دسترسی پیدا می کنیم. به آن قسمتی از این کوه یخ که در زیر آب قرار دارد ویپ وب می گویند، دیپ وب ها را نمی توان با سرچ پیدا کرد و حتماً باید عنوان سایت وارد شود. تاریک ترین قسمت این دیپ وب، دارک وب است. یعنی مرکزی برای خرابکاری و کارهای غیر قانونی …

با ما همراه باشید تا با این مکان جادویی و ترسناک بیشتر آشنا شوید.

دارک وب چیست؟

دارک وب بخشی از دیپ وب است (دیپ وب به تمام وب سایت‌هایی اشاره می‌کند که نمی‌توان آن‌ها را از طریق موتورهای جستجوگر پیدا کرد.)، که در اختیار عموم قرار نداشته و عموما از آن برای مقاصد غیرقانونی و خراب‌کارانه استفاده می‌شود. این بخش از وب را به راحتی و از طریق موتورهای جستجو عادی نمی‌توانید پیدا کنید؛ بلکه باید از مرورگر و موتور جستجوی اختصاصی استفاده کنید.

همچنین ردیابی و پیدا کردن افراد و هویت آن‌ها بسیار سخت و حتی در برخی از موارد غیر ممکن است. حجم dark web زیاد نیست و حدود ۵ درصد اطلاعات موجود در اینترنت در این شبکه وجود دارد. با این حال می‌توان گفت که عمده کارهای خلاف و غیرقانونی اینترنت در این فضا رخ می‌دهد.
چه اطلاعاتی در دارک وب وجود دارد؟

افراد فعال در این شبکه علاقمند هستند که به صورت ناشناس به فعالیت‌های خود ادامه بدهند. این افراد، فعالیت‌ها و محتواهای مختلفی را در وب تاریک منتشر می کنند. برخی از آن‌ها ممکن است معماهای پیچیده طرح کنند یا کتاب‌های الکترونیکی را به فروش برسانند.

محتوای دارک وب

تحقیقی که در سال ۲۰۱۴ توسط گرت اوون از دانشگاه پورتسموث انجام گرفت نشان داد که متداول‌ترین محتوای موجود در شبکه Tor، پورنوگرافی کودکان است و بازار‌های سیاه در رده بعدی قرار دارند. این در حالی است که سایت‌های با بالاترین بازدیدکننده به عملیات بات نت اختصاص دارند. بسیاری از سایت‌های افشاکننده اطلاعات در این فضا فعالیت می‌کنند و همچنین انجمن‌های بحث و تبادل نظر سیاسی نیز در آن حضور دارند. وب سایت‌های مرتبط با بیت کوین، خدمات مربوط به کلاهبرداری و خدمات سفارش کالا از طریق ایمیل از دیگر وب سایت‌های پر بازدید هستند.

در ماه جولای ۲۰۱۷، راجر دینگلدین، یکی از سه بنیانگذار پروژه Tor، اعلام کرد که فیسبوک بزرگترین سرویس مخفی به شمار می‌رود. وب تاریک تنها ۳ درصد ترافیک عبوری از طریق شبکه Tor را تشکیل می‌دهد.

یکی از تحقیقات جدید در این زمینه که در ماه فوریه ۲۰۱۶و توسط محققان King’s College لندن منتشر شده انواع محتوا در وب تاریک را به صورت زیر دسته بندی کرده و به این ترتیب توانسته استفاده‌های غیرقانونی از دامنه‌های.onion را برجسته‌تر نشان دهد.

بات نت‌ها

بات نت‌ها اغلب به وسیله سرور‌های فرمان و کنترل (Command & Control) و بر مبنای یک سرویس مخفی و مقاوم در برابر سانسور سازمان دهی می‌شوند و به این ترتیب ترافیک زیادی از داده‌های مربوط به بات‌ها را به وجود می‌آورند.

خدمات بیت کوین

خدمات بیت کوین مانند تامبلر‌ها اغلب از طریق Tor در دسترس قرار می‌گیرند و برخی از آن‌ها مانند موتور جستجوی Grams امکان یکپارچگی بازار‌های غیرقانونی را نیز فراهم می‌کنند. یک تحقیق علمی که توسط جان لو ریچه، محقق مدرسه کسب و کار ESSEC و با همکاری دفتر مقابله با مواد مخدر و جرائم سازمان ملل متحد انجام گرفت، روند‌های جدیدی را در استفاده از تامبلر‌های بیت کوین برای مقاصد پول شویی نشان داد. با استفاده از بیت کوین افراد می‌توانند علاوه بر هویت، اهداف خود را نیز مخفی کنند. یکی از رویکرد‌های متداول در این زمینه، استفاده از یک صرافی ارز‌های دیجیتال است که بیت کوین را به یک واحد پول مورد استفاده برای بازی‌های آنلاین (مثل طلا‌های مورد استفاده در بازی World Of Warcraft) تبدیل می‌کند و این واحد‌های پولی مورد استفاده در بازی بعدا به پول واقعی تبدیل می‌شوند. این موضوع نشان داده شده که می‌توان از تکنولوژی بلاک چین و ارز‌های رمزنگاری شده برای تنظیم و مدیریت وب تاریک استفاده کرد.

بازار‌های وب تاریک

بازار‌های تجاری موجود در دارک نت‌ها که نقش واسطه را برای تراکنش‌های لازم در خرید دارو‌ها غیرقانونی و مواد مخدر و سایر کالا‌ها ایفا می‌کنند، با افزایش محبوبیت بازار راه ابریشم و Diabolus Market و در ادامه مصادره آن توسط مقامات رسمی، به شدت مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفتند. بازار‌های دیگری نیز وجود دارند که اکسپلویت‌های نرم افزاری یا سلاح به فروش می‌گذارند. تحقیقاتی نیز در زمینه بررسی اختلاف قیمت بین کالا‌های موجود در بازار‌های وب تاریک و همان کالا‌ها در بازار‌های دنیای واقعی یا در شبکه وب جهان گستر و همچنین کیفیت کالا‌ها و خدمات دریافت شده از طریق وب تاریک انجام گرفته است. یکی از این تحقیق‌ها بر روی Evolution، که یکی از محبوب‌ترین بازار‌های وب تاریک بوده و از ژانویه ۲۰۱۳ تا مارس ۲۰۱۵ فعالیت می‌کرد، انجام گرفت. اگرچه این تحقیق به این نکته پی برد که اطلاعات دیجیتال، مانند روش‌های مخفی سازی و کشور مقصد “دقیق به نظر می‌رسند”، اما این تحقیق به مشکلات مربوط کیفیت دارو‌های غیرقانونی فروخته شده در Evolution نیز اشاره می‌کند و می‌گوید “میزان خلوص دارو‌های غیرقانونی با آنچه در توضیحات آن‌ها درج شده بود تفاوت دارد. ” در زمینه انگیزه مصرف کنندگان برای دسترسی به این بازار‌های غیرقانونی و عوامل موثر در استفاده از آن‌ها اطلاعات کمی در دسترس است.

گروه‌های هک و خدمات آن‌ها

بسیاری از هکر‌ها خدمات خود را به صورت انفرادی یا به صورت بخشی از یک گروه به فروش می‌رسانند. نمونه‌هایی از این گروه‌ها شامل xDedic، hackforum، Trojanforge، Mazafaka، dark۰de و بازار خدمات RealDeal هستند. برخی از این گروه‌ها پدوفیل‌ها را ردیابی کرده و از آن‌ها اخاذی می‌کنند. جرائم سایبری و خدمات هک برای موسسات مالی و بانک‌ها نیز در وب تاریک ارائه می‌شوند. تلاش برای زیرنظر گرفتن این فعالیت‌ها توسط دولت‌ها و سازمان‌های خصوصی مختلفی انجام گرفته است و بررسی دقیق‌تر ابزار‌های مورد استفاده را می‌توان در ژورنال Procedia Computer Science پیدا کرد. استفاده از حملات معروف DRDoS که کل اینترنت را تحت تاثیر قرار می‌دهد با کمک وب تاریک امکان پذیر بوده است. البته سایت‌های کلاهبرداری زیادی نیز با پسوند.onion وجود دارند که ابزار‌هایی را برای دانلود در اختیار کاربر می‌گذارند که خود آلوده به تروجان‌ها یا در‌های پشتی هستند.

تامین مالی

اسکات دووک، رئیس و بنیانگذار شرکت مشاوره Zebryx به این نکته اشاره می‌کند که در پشت پرده بیشتر اقدامات غیرقانونی، ارز‌های رمزنگاری شده روسی مانند وب مانی و پرفکت مانی قرار دارند. در ماه اپریل ۲۰۱۵، شرکت Flashpoint ۵ میلیون دلار بودجه دریافت کرد تا آن را سرمایه گذاری کرده و به مشتریانش کمک کند تا از وب تاریک و وب عمیق اطلاعات جمع آوری کنند.

سرویس‌های کلاهبرداری

در وب تاریک چندین انجمن تبادل اطلاعات کارت‌های اعتباری هک شده، وب سایت‌های تبادل PayPal و بیت کوین و همچنین سرویس‌های کلاهبرداری و جعل مدرک وجود دارد. بسیاری از این سایت‌ها خودشان کلاهبردار هستند.

حقه بازی و محتوا‌های تایید نشده

در این زمینه گزارش‌هایی از سفارش‌های قتل دسته جمعی (کراودفاندینگ) و قاتلان قراردادی وجود دارد، اما این باور وجود دارد که همه این‌ها کلاهبرداری هستند. راس اولبریکت، خالق بازار راه ابریشم به خاطر ساخت این سایت و همچنین به اتهام استخدام یک قاتل برای کشتن ۶ نفر توسط بخش تحقیق و بررسی وزارت امنیت میهن ایالات متحده دستگیر شد البته اتهامات مربوط به استخدام قاتل برای کشتن ۶ نفر در ادامه رد شد.

این شایعه وجود دارد که در وب تاریک می‌توان به تصاویر زنده کشتن یک فرد دسترسی پیدا کرد. واژه “اتاق قرمز”، با الهام از یک انیمشین ژاپنی و افسانه‌ای محلی با همین نام، ابداع شده است. با این وجود، همه مدارک ارائه شده فعلی نشان می‌دهد چنین مواردی همه حقه بازی هستند.

در ۲۵ ژوئن ۲۰۱۵، بازی کامپیوتری مستقل شیطان ناراحت (Sad Satan) توسطی یکی از سازندگان ویدئو یوتیوب به نام Obscure Horror Corner مورد نقد و بررسی قرار گرفت. آن‌ها ادعا کردند این بازی را از طریق وب تاریک پیدا کرده اند. عدم تطابق برخی از موارد نقل شده در گزارش این کانال، جریان حوادث گزارش شده توسط آن‌ها را زیر سوال برد. چندین وب سایت وجود دارند که وب تاریک و وب عمیق را برای تهدید‌های امنیتی زیر نظر می‌گیرند.

فیشینگ

فیشینگ از طریق وب سایت‌های جعلی و مشابه وب سایت اصلی امری بسیار متداول است و در بازار‌های وب تاریک نیز لینک‌های تبلیغاتی بسیاری در این زمینه وجود دارد.

پازل‌ها

پازل‌هایی مانند Cicada ۳۳۰۱ و جانشینانش گاهی اوقات از سرویس‌های مخفی استفاده می‌کنند تا سرنخ‌ها را به صورت ناشناس‌تر در اختیار کاربران قرار دهند و همین امر هم گمانه زمانی‌ها در مورد هویت سازندگان را افزایش می‌دهد.

پورنوگرافی غیرقانونی

سایت‌های مستهجنی که تصاویر پورنوگرافی کودکان را منتشر می‌کنند به صورت منظم و دقیق تحت پیگرد قانونی قرار می‌گیرند. این سایت‌ها معمولا از طریق افشای اطلاعات از طریق توزیع بدافزار در میان کاربران کار می‌کنند. این سایت‌ها از سیستم‌های پیچیده‌ای از انجمن و قوانین استفاده می‌کنند. سایر محتوا‌های مربوط شامل شکنجه‌های جنسی، کشتن حیوانات و پورن انتقامی است.

تروریسم

به طور کلی حداقل چند وب سایت تقلبی یا حقیقی وجود دارند که ادعا می‌شود توسط داعش مورد استفاده قرار می‌گیرند. یکی از این سایت‌ها یک وب سایت تقلبی بود که در جریان عملیات Onymous از کار افتاد. پیشرفت تکنولوژی، به تروریست‌های سایبری اجازه داده تا با حمله به نقاط شعف این تکنولوژی ها، رشد بیشتری پیدا کنند. به دنبال حملات تروریستی نوامبر ۲۰۱۵ در پاریس، یکی از چنین سایت‌هایی توسط گروه هکر‌های ناشناس به نام GhostSec هک شد و با تبلیغی برای داروی فلوکستین جایگزین شد. در یک زمان، گروه اسلام گرای ره‌وتی شاخ در وب تاریک فعالیت می‌کرد.

شبکه‌های اجتماعی

در وب تاریک، پلتفرم‌های شبکه‌های اجتماعی نوظهوری شبیه به شبکه‌های اجتماعی موجود در شبکه وب جهان گستر وجود دارند. فیسبوک و سایر شبکه‌های اجتماعی متداول شروع به ساخت نسخه‌های وب تاریک از وب سایت‌های خود کرده اند تا بتوانند مشکلات معمول آن‌ها را حل کرده و خدمات خود را در همه بخش‌های شبکه وب جهان گستر ارائه دهند.